2024. április 16.
Van remény a HPV teljes kiirtására

Van remény a HPV teljes kiirtására

Ausztrália lehet az első ország mely búcsút int a kórnak, ami méhnyakrákos esetek 99,9%-ért felel.

A Nemzetközi Papillómavírus Társaság bejelentette, hogy Ausztrália lehet az első ország, amelyik teljes egészében elpusztítja a méhnyakrákot – tudósít a Futurism. A humán papillóma vírus (HPV) elleni védőoltás ingyenes kiosztása hatalmas sikert aratott egy tanulmány szerint. Mivel a HPV egy szexuális úton terjedő kórokozó, ezért különösen fontos a tizenéves korosztály megfelelő időben való beoltása. Ezzel összhangban az ingyenes oltáslehetőséget az ausztrál kormány az iskolákban is bevezette, a hatás pedig nem maradt el: 2005 és 2015 között a HPV-vel fertőzött 18-24 éves nők aránya 22,5%-ról 1,1%-ra csökkent. 2007 óta egyébként a teljes felnőtt lakosság számára ingyenesen hozzáférhető a humán papillóma vírus elleni védőoltás. 

Ez és a kormány által 2017 decemberében bevezetett új szűrési módszer okot ad arra a reményre, hogy az elkövetkezendő 10-20 évben az ausztráliai orvosok már nem fognak új méhnyakrákos esetekkel találkozni.

Van ahol a pénzhiány, van ahol az álhírek nehezítik a harcot

A világ többi részén viszont sajnos nem ennyire rózsás a helyzet. Míg 2016-ban az ausztrál 15 éves lányok 78,6%-a és az ausztrál 15 éves fiúk 72,9%-a kapott már HPV elleni védőoltást, addig az USA-ban, ahol nem ingyenes a kezelés ez csak az azonos korosztályba tartozó lányok 50 és a fiúk 38 százalékáról elmondható. Természetesen a harmadik világbeli országokban még ennél is súlyosabb a helyzet. A kezelés ingyenes kiterjesztésének persze borsos ára lenne, ám érdemes volna elgondolkodni azon, hogy nem érné-e meg a méhnyakrákos eseteket okozó HPV-t betenni az egykoron rettegett, de mára ismeretlen betegségek közé.


Hazánk nem áll rosszul

Magyarországon ugyanakkor kifejezetten jó a helyzet, hiszen itthon is ingyenesen kapható a HPV elleni védőoltás, az ÁNTSZ honlapja több helyen is kiemeli, hogy az oltóanyag veszélytelen. Sajnos a modern államok némelyikében olyan tévhírek tejednek, mely szerint a védőoltásnak szörnyű mellékhatásai vannak, de ezek tudományosan nem alátámasztottak – derül ki a Guardian cikkéből.

Megosztás