2024. április 19.
15 dolog, amit nem tudtál a kollagénről

15 dolog, amit nem tudtál a kollagénről

A kollagén mostanában minden területen hódít, mindenki adu ásznak tartja. De mi is ez valójában?

Collagen Cocktail szakmai segítségével összeszedtünk néhány olyan tényt, amelyek közt még a legtapasztaltabbak számára is lehetnek újdonságok. 

 

A kollagén nem egy 21. századi csodaszer, hanem a testünkben természetesen megtalálható fehérje. Mindenben benne van, a bőrben, csontokban, a bélben, a fogakban, az izmokban, ízületekben, sőt, a szemben is. Minden áldott nap termeljük, de sajnos, az idő előrehaladtával lassul a képződése. 

Fájó tény, de húszas éveink közepétől, vagy inkább végétől és a harmincas éveink elejétől átlagosan 1 százalék kollagént veszítünk. A fibroblasztok általi kollagénszintézis csökken, ami a bőr feszességének csökkenését eredményezi, amitől rugalmatlan lesz például az orcánk. Ezért kell a kollagén háztartásunkat folyamatosan tölteni föl.

A kollagén raktáraink feletöltéséért kívülről és belülről is tehetünk, tehát önmagában csak az egyik vagy csak a másik nem elég. A legfontosabb, hogy minden szinten támogassuk meg a kollagén háztartásunkat.  

60 esztendős korunkra a bőrünk kollagénszintje 75 százalékkal esik vissza.

A kollagén glicin tartalma segíti a pihentetőbb alvást is.

Egy korábbi tanulmány bizonyította, hogy a bioaktív kollagén peptidek hosszú távon történő fogyasztása (több hónap), jelentősen javítja a narancsbőr állapotát a hölgyeknél. 

A kollagén az enyhébb ízületi problémák javítására is tökéletes. Csípőfájdalom esetén nagyon ajánlott!

Emésztési betegségek esetében is jól jön a kollagén. Javítja és megőrzi a bélrendszer egészségét. Mivel gyulladáscsökkentő hatása is van, képes enyhíteni az irrátibilis bél szindrómát is, hisztamin intoleranciában szenvedőknek egyenesen kötelező.

Mivel a menopauza egyik jellemző tünete a csontritkulás, a változó korban vagy előtt való kollagén szedés javíthatja az egészséget is és tesz a csontok épségéért.

Egy kollagénes ital akár a háromszorosát is tartalmazhatja a hatóanyagnak a kapszulában lévő készítményekhez képest.

A kollagén segítheti a sebgyógyulást.

A fiatalos bőrhöz kollagén mellett hialuron és elasztin is kell, a felszívódást pedig a C-vitamin segíti. Tehát az a jó kollagén készítmény ezeket is tartalmazza.

Vegán kollagén nem létezik, ugyanis a kollagén egy állati fehérje. 

Bőrünk 75 %-a kollagén épül fel, testünk fehérjéjének majdnem 30%-a kollagénből áll.

Túladagolni nem lehet, ugyanis a kollagén oda vándorol a testünkbe, ahol a legnagyobb szükség van rá. 

Megosztás