2024. április 16.
Okostermosztáttal közel annyit spórolhatunk, mint egy kazáncserével

Okostermosztáttal közel annyit spórolhatunk, mint egy kazáncserével

A magyar lakosság igénye az okos megoldások iránt a hűtés és a fűtés téren is egyre inkább nő, ez pedig nem csak az építkezőkre, hanem a felújítókra is igaz. De nem csak kényelmesebb otthonokra vágyunk, hanem szeretnénk az idei évet – az egyre szélsőségesebb időjárási viszonyok ellenére is – alacsonyabb fűtés-hűtés számlával zárni.

Az épületek felelősek a világ energiafelhasználásának 40%-ért, ráadásul 2021-től Magyarországon az új építésű ingatlanok energiaigényének 25%-át megújuló energiaforrásból kell fedezni.  Nem csoda, hogy az ágazat egyre inkább a hatékony és környezetbarát otthoni energiagazdálkodás felé fordul.

 

A magyar építők körében is egyre népszerűbbek a falakba, illetve a padlóba és a mennyezetbe építhető felületfűtési és hűtési rendszerek, melyek a hagyományos radiátoroknál sokkal egyenletesebben adják le a hőt, kiváltják a légkondicionálókat, ráadásul lényegesen csökkentik az energiafelhasználást. Okostermosztátok segítségével a felületfűtést és hűtést együtt is lehet vezérelni, sőt, a rendszerbe a megújuló energiaforrások is integrálhatók.

 

Nem kell azonban építkezésbe kezdeni ahhoz, hogy csökkentsük a fűtés-hűtés energiaigényét. „2021-ben nagy érdeklődés mutatkozott a régebbi építésű otthonok úgynevezett „felokosítására”, és úgy látjuk, hogy a trend idén még erőteljesebbé válik. A felokosított otthonok nem csak sokkal kényelmesebbek, hanem kevesebb energiát is fogyasztanak, ráadásul a kedvezőbb energetikai besorolásnak köszönhetően az ingatlanok értéke is növelhető” – mondta el Sántha Endre, a Wavin beltéri klímamegoldások managere.

 

 

 

„Felokosítani”, azaz okos vezérlésbe integrálni a Magyarországon közkedvelt padló-radiátoros fűtési rendszerek egészét is lehet. Így az okostermosztát valamennyi funkciója – az időzítés, a téli vagy nyári, illetve a távollét vagy szabadság üzemmód, a fagyvédelem és a felfűtés időzítése is – bárhonnan, bármikor elérhető. Egy átlagos, radiátoros fűtési rendszer felokosítása, azaz okostermosztáttal való ellátása kisebb beruházás, de akár 8 %-os megtakarítást is jelenthet – a lakás tájolásától és elhelyezkedésétől függően. Természetesen a régebbi fűtési rendszerek hatékonyságát más módon is lehet növelni, ám a nyílászárócsere, vagy a szigetelés modernizálása sokkal drágább, így lassabban megtérülő megoldás. Még a legolcsóbb „hagyományos”, energiahatékonyságot növelő beruházás, a kazáncsere – azaz egy kondenzációs kazán beépítése – is milliós nagyságrendű tétel, és a „felokosításhoz” hasonló mértékű, körülbelül 10 % megtakarítást eredményezhet.

Megosztás