2024. május 23.
 Így kezdjünk neki egy egészségesebb új évnek

Így kezdjünk neki egy egészségesebb új évnek

Véget ért egy év, véget ért az ünnepi sürgés-forgás, és bizony nem mindig egyszerű visszatérni a hétköznapokba. Íme, néhány tanács arra vonatkozóan, hogy könnyebb legyen a visszatérés az új évben.

Ép testben ép lélek - tartja a mondás. Kezdődjön az év egy kisebb rendrakással kívül és belül egyaránt. Testünk nem lehet egészséges, ha a lélek nincs megfelelő állapotban. Ha feszültek és fáradtak vagyunk, nem tudunk helytállni sem a munkában, sem a magánéletben, ha viszont a test és a lélek harmóniában van egymással, akkor sokkal kiegyensúlyozottabbak és energikusabbak lehetünk a mindennapokban.

 

Szánjunk időt magunkra
Az ünnepek alatt rengeteg emberrel találkozunk, és talán kicsit soknak is érezhetjük. Éppen ezért jól jöhet, ha év elején kicsit elmerülünk saját gondolatainkba, összegezzük az előző évet. Ha csináltunk listát tavaly, akkor vegyük elő és nézzük meg, hogy mit sikerült teljesíteni, de azt is, hogy mit nem. Ilyenkor mérlegeljünk, hogy miért nem sikerült, fontos lett volna-e nekünk, ha teljesítjük az adott célt. Ha az előző év áttekintésével végeztünk, gondoljuk végig jövőbeli terveket. Ha grafomán típusúak vagyunk, üljünk le egy papír mellé és vessük papírra a céljainkat, elvárásainkat a 2022-es esztendőre.

 

Törekedjünk az egyensúlyra
Amennyire meg tudjuk oldani, legyen fontos számunkra, hogy a szabadidőt és a munkát egyensúlyba hozzuk. Fizikai és mentális egészségünknek sem tesz jót, ha túl sok időt töltünk a munkával, főleg, ha annak stresszes vonzatai is vannak. Természetesen előfordulnak olyan időszakok, amikor többet kell dolgozni, de ilyenkor is próbáljunk arra törekedni, hogy a későbbiekben pótoljuk be a kimaradt pihenést.

 

Hangsúly a pozitív megerősítésen
Adjunk minél több visszajelzést saját magunknak. Ha sikeresen teljesítettünk egy általunk vagy más által elénk tett célt, jutalmazzuk meg magunkat apróságokkal, ami motivációként szolgálhat. Hosszútávon sokkal könnyebben fogunk nekiállni a mindennapi feladatoknak, ha kialakítunk egy belső támogató rendszert is magunkban.

 

Gondoljunk a fizikai egészségünkre
„Természetesen az ünnepi ételeket is érdemes ledolgozni, de az új év egyik alapvető programja lehet, hogy egészségesebben kezdünk el élni. Ez vonatkozhat a táplálkozásunkra és a mozgásra is. Étkezés tekintetében próbáljunk egészséges alapanyagokból készült ételeket enni, és kerüljük a túlevést, valamint az étkezések közötti nassolásokat” – tette hozzá Katus Attila edző, életmód-tanácsadó és táplálkozási szakértő.

Egy kis odafigyeléssel is nagy örömöt okozhatunk a testünknek. A mozgás szintén fontos a közérzetnek és a szervezetnek, legyen az bármilyen intenzitású, mindenképp pozitív hatással lehet ránk. Egy hosszabb telefonbeszélgetés közbeni fel-alá sétálás is feldobhatja a napunkat. Természetesen az új évben még inkább meg van a lehetőség arra, hogy belekezdjünk egy új sportba, kipróbáljuk a konditermeket, elkezdjünk egy diéta programot vagy kimenjünk a friss levegőre kocogni.

Megosztás

Hogyan erősítsük immunrendszerünket az őszi időszakban?

Hello Mozaik

Hogyan erősítsük immunrendszerünket az őszi időszakban?

  • 2023.09.21

Az ősz beköszöntével az idénygyümölcsök és -zöldségek széles és színes kínálata egyre szűkül és hajlamossá válhatunk a vitaminokban szegényebb, de nehezebb, zsírosabb ételek fogyasztására. Ezzel párhuzamosan egyre kevesebb napfény ér bennünket, a levegő lehűlése és a fokozott őszi stresszterhelés pedig sajnos magával hozza a náthaszezont.  

 

Íme a 2023-as év őszi trendszínei

Hello Mozaik

Íme a 2023-as év őszi trendszínei

  • 2023.08.29

Útmutatónkban összegyűjtöttük az őszi-téli kuckózós időszak szín trendjeit, amelyek a legnagyobb divatházak kifutóin már megmutatták magukat, és tippeket adunk, hogy ezeket hogyan érdemes kombinálni.