2024. április 16.
4 hatékony módszer a kollagéntermelés növelésére

4 hatékony módszer a kollagéntermelés növelésére

Íme, 4 módszer, hogy hogyan óvhatjuk meg vagy növelhetjük a szervezetünkben lévő kollagén mennyiséget.

A kollagén pótlásával nem csak a bőr öregedésének lassítása a cél, hanem egészségügyi szempontból is fontos elem. A kollagéntermelés lassulási folyamata körülbelül 20 éves kor után kezdődik és úgy 60 éves korral le is áll. Milyen jelei vannak, ha a kollagéntermelés már nem a régi, és mit tehetünk ellene? A tápanyagszegény táplálkozás, a dohányzás és a túlzott UV sugárzás is csökkenti a kollagéntermelést. Ha pedig szervezetünkben csökken az említett vázfehérje, kevésbé rugalmas lesz a bőr, az arc egyes területein finomráncok alakulnak ki, idővel a ráncok mélysége nő, a bőrön az ejtett sebek pedig lassabban gyógyulhatnak. A kollagéntermelést és a meglévő kollagén mennyiséget számos módon növelhetjük és/vagy óvhatjuk. Íme, néhány tipp!

 

1., Fényvédelem és antioxidánsok
Vigyázzunk a már meglévő kollagén mennyisége a szervezetünkben, azaz lassítsuk a lebomlást. Ezt leginkább megelőzéssel tudjuk tenni mindennapi fényvédelemmel és antioxidánsok használatával.

 

2., Szérumok, krémek
A kollagén molekula nagyságából adódóan (500 daltonnál nagyobb) nem képes a bőr mélyebb rétegeibe beszívódni, tehát nem fog tudni ott érvényesülni, ahol kellene, ezért ne kollagénes krémet vásároljunk erre a célra. „A kollagénnek a bőrfelszínen egyedül hidratáló hatása tud lenni, mert a bőrfelszínen felületet képez, így kevésbé tud elpárologni bőrünkből a víz. Helyette olyan szérumot vagy krémet érdemes választani, amiben olyan hatóanyagok vannak, amelyek képesek mélyebbre hatolni és serkentik a természetes kollagén szintézist a bőrben. Ilyen például a C-vitamin, a retinol és retinol származékok, a glikolsav és a peptidek” - mondja Szabó Noémi, kozmetikus, a Herbiovit kozmetikai szakértője.

 

3., Kozmetikai kezelés
Ha kozmetikus, akkor először biztosan a fájdalmas, nyomkodó-tisztító kezelés jut a legtöbb ember eszébe. Ez a kezelés is nagyon fontos, hiszen szebb bőrképet kapunk általa, valamint a mitesszerek eltávolításával a hatóanyagok is sokkal jobban tudnak beszívódni, érvényesülni. Emellett azonban nagy hangsúlyt kapnak már a bőrfeszesítő, bőrállapot javító és öregedés lassításra kifejlesztett kezelések. Ilyenkor a kozmetikus nem csupán hidratáló hatóanyagokat használ, hanem a fent említett kollagén termelést serkentőeket is, valamint kiegészíti egy kozmetikai masszázzsal.

A kozmetikai masszázs hatásai:

■ az öregedést lassítja, a sejtek, rostok képződése felgyorsul (kollagéntermelés serkentés);

■ feszesebbé, tónusosabbá válik a petyhüdt bőr;

■ az elhalt hámsejtek gyorsabban válnak le;

■ a bőr hőmérséklete nő, az erek kitágulnak, így a salakanyagok, bomlástermékek elszállítása felgyorsul;

■ a tápanyagok felszívódása is javul;

■ a szeborreás bőr állapota javul, mivel hatására a faggyúmirigyek által termelt faggyú kiürülése folyamatos;

■ a sápadt, fakó bőrt életre kelti, mert a melegebb szövetek között az érfalak kitágulnak, oxigéndússá válnak a sejtek.

 

4., Fogyasszuk italpor vagy kapszula formájában
A krémekkel ellentétben kapszula vagy italpor formájában a kollagén sokkal hatékonyabb lehet a szervezetünkben. A legjobb, ha C-vitaminnal együtt fogyasztjuk, mert úgy könnyebben képes felszívódni és beépülni. Arra azonban érdemes figyelnünk, hogy hidrolizált kollagén legyen. A kollagén 3 aminosav láncból áll, míg a hidrolizálás során kisebb, pár aminosav láncból álló fehérjék keletkeznek (ezek a kollagén peptidek). Erre a könnyen emészthetőség miatt van szükség, hogy a vérárammal emésztés után azonnal eljusson a szükséges helyekre. Minél kisebb a molekula tömege, annál jobban hasznosul. A hal, a marha és a sertés kollagének közül a hal kollagén peptidnek a legkisebb a peptid mérete. Az ajánlott napi adag 2000-2500 mg, de egyes felmerülő problémák esetén lehet emelni is.

 

Megosztás

Hogyan erősítsük immunrendszerünket az őszi időszakban?

Hello Mozaik

Hogyan erősítsük immunrendszerünket az őszi időszakban?

  • 2023.09.21

Az ősz beköszöntével az idénygyümölcsök és -zöldségek széles és színes kínálata egyre szűkül és hajlamossá válhatunk a vitaminokban szegényebb, de nehezebb, zsírosabb ételek fogyasztására. Ezzel párhuzamosan egyre kevesebb napfény ér bennünket, a levegő lehűlése és a fokozott őszi stresszterhelés pedig sajnos magával hozza a náthaszezont.  

 

Íme a 2023-as év őszi trendszínei

Hello Mozaik

Íme a 2023-as év őszi trendszínei

  • 2023.08.29

Útmutatónkban összegyűjtöttük az őszi-téli kuckózós időszak szín trendjeit, amelyek a legnagyobb divatházak kifutóin már megmutatták magukat, és tippeket adunk, hogy ezeket hogyan érdemes kombinálni.