2024. április 19.
Kizárólag kortárs magyar művekből rendeznek aukciót Londonban

Kizárólag kortárs magyar művekből rendeznek aukciót Londonban

Idén ősszel különleges lehetőség nyílik a hazai kortárs képzőművészet bemutatkozására a nemzetközi műtárgypiacon.

A kizárólag kortárs magyar alkotókat fölvonultató árverést a Dobossy Aukciósház szervezi október elején Londonban. Ráadásul azon a héten zajlik a szakma egyik legkiemelkedőbb eseménye, a Frieze, így a nemzetközi műtárgypiac fontos és elismert szakembereinek és gyűjtőinek is esélye nyílik alaposabban megismerkedni az alkotásokkal. Az ismertebb művészek mellett feltörekvő, fiatal alkotók művei is szerepelnek az árverésen, olyanoké is, akiknek ez lesz az első bemutatkozásuk a nemzetközi piacon. 

 

A helyszín is épp ennyire figyelemreméltó, hiszen a Dean Street-i Blacks Club 1764-től működik, és több évszázados fennállása alatt a londoniak egyik kedvelt társasági, kulturális színterévé vált. Az eseményt az aukciósház nem egyszeri alkalomnak tekinti, hanem egy olyan sorozat nyitányaként indítja útjára, amely alkalmat teremt a kortárs magyar művészek rendszeres nemzetközi aukciós szereplésére. „Az a célunk, hogy a kortárs magyar művészet még láthatóbb legyen a nemzetközi műtárgypiacon” – foglalta össze Kováts Dávid, a Dobossy Aukciósház egyik tulajdonosa.

Fotó: MARTON KECSKES


A Dobossy Aukciósházat 2017-ben alapította Kováts Nóra és testvére, Dávid (fenti képen). Meggyőződésük, hogy a kortárs képzőművészethez mindenkinek lehet kapcsolódási pontja, hiszen izgalmas, eleven, friss és jelenkori üzenetei bármilyen nyitott gondolkodású embert megszólítanak.

A képek az októberi londoni aukció előtt Budapesten is láthatóak lesznek.

Megosztás