2024. április 19.
Ez volt a lényeg a 45. héten

Ez volt a lényeg a 45. héten

Az elmúlt hét legfontosabb híreinek rövid összefoglalója.

Négy napnyi várakozás után kiderült, hogy az amerikaiak Joe Bident választották elnöknek. A Philadelphiához ezer szálon kötődő Biden éppen ebben az államban szerezte meg az elnökséghez hiányzó elektori szavazatokat. Olyan biztos republikánus államokban veszített Trump, mint például Georgia, ahol 1992. óta nem volt demokrata siker. A philadelphiai szavazatszámlálás befejezése, és a hivatalos bejelentés után ezrek ünnepeltek spontán a nagyvárosok utcáin. „Engedje meg, hogy gratuláljak Önnek a sikeres elnöki kampányhoz. Jó egészséget és folyamatos sikereket kívánok rendkívül felelősségteljes feladatainak ellátásához" – írta Orbán Viktor vasárnap a megválasztott elnöknek.

Magyarországról is jelentkezett vasárnap este a világ egyik legnagyobb könnyűzenei díjátadója. Az MTV zenei csatorna éves gáláját idén virtuális formában rendezték meg, de a műsor előtti felvezetőből már kiderült, hogy jövőre valóban Magyarországon lesz az esemény.

A múlt héten bejelentették, hogy mától sűrítik a Volán járatokat. Nagy kapacitású csuklós buszokat állítanak szolgálatba a nagyvárosok vonzáskörzetében, hogy a koronavírus szempontjából kevesebb kockázatot jelentsen a munkába járás közel másfél millió embernek.

Szombat délután óta nem elérhető a Neptun a Színház- és Filmművészeti Egyetem valamennyi oktatója számára - értesült a hvg.hu. Mindez azután történt, hogy Szarka Gábor kancellár pénteken megtiltotta az oktatást az egyetemen.

 

A hét száma: 18.000
Horvát Lili filmje egyetlen magyar alkotásként szerepelt a héten véget ért 29. Philadelphiai Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában és a szakmai zsűri a fődíjjal tüntette ki. A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című romantikus drámát már 18 ezren látták a hazai mozikban.

Megosztás

11 év után tér vissza a világ egyik legjobb sorozata

Hello Világ

11 év után tér vissza a világ egyik legjobb sorozata

  • 2022.10.20

A BBC Earth magyar csatornáján október 30-tól látható az a lenyűgöző természetfilm sorozat, amely 6 epizódban mutatja be bolygónk olyan részeit, ahová csak a televízió segítségével juthatunk el, és amelynek látványa talán segíthet abban, hogy többet tegyünk a Föld és az élővilág megmentéséért.