2019. június 16.
Augusztus végéig látható az első világháborúról szóló kiállítás Ópusztaszeren

Augusztus végéig látható az első világháborúról szóló kiállítás Ópusztaszeren

A Nagy Háború emlékezete című tárlat korabeli fotók, tárgyak, dokumentumok, installációk és egyenruha-rekonstrukciók segítségével idézi meg az 1914-1918 között zajlott háborút.

Az első világháborúról nyílik kiállítás szombaton az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. A centenárium alkalmából rendezett tárlathoz kapcsolódva konferenciát is szerveznek - tájékoztatta az intézmény marketingvezetője az MTI-t.

Kodácz Csengele elmondta, hogy a Nagy Háború emlékezete című kiállítás korabeli fotók, tárgyak, dokumentumok, installációk és egyenruha-rekonstrukciók segítségével idézi meg az 1914-1918 között zajlott első világháborút. A már a kortársak által is Nagy háborúként emlegetett világháború 600 ezer magyar hősi halottját siratták a túlélők, az első világégés maradványaként testi-lelki rokkantak, árvák, özvegyek, csonka családok százezrei életük végéig hordozták súlyos terheiket.

A tárlatot Hegyi Endre, Radics Béla és Szanka József magángyűjteményének anyagából állították össze. A korabeli fotók, dokumentumok, tárgyak mellett egy csatatér, egy vezetői szállás, egy tábori kórház és egy temető részletének installációja idézi meg a világháború korszakát.

Az emlékpark látogatóközpontjában augusztus végéig látható tárlat megnyitóját követő konferencián az érdeklődők megismerkedhetnek többek között a modern kor hadviselésével, a háborús propaganda és sajtóirányítás módszereivel is.

Szombaton délután tartják a parkban a KerekEmese történelmi, néprajzi, természetismereti vetélkedő döntőjét. Az idei megmérettetésen több mint 120 csapatban csaknem 600 gyerek indult az ország minden tájáról és a határon túlról. Az évről-évre változó tematikájú verseny feladatai közül az elmúlt esztendők során több is kapcsolódott az I. világháborúhoz. A vetélkedő döntőjén - szellemi és fizikai próbák során - idén az előzetes fordulók korosztályonkénti legjobb 12-12 csapat vesz részt.

Megosztás

Sok a kóbor macska Magyarországon

Hello Ország

Sok a kóbor macska Magyarországon

  • 2019.04.29

Egy macskaöltővel ezelőtt az emberek nagy része azt hitte, hogy a felelős állattartás kimerül a bolhanyakörvek használatával. Ma már tudjuk, hogy ez kevés. Ennél sokkal többet is tehetnek a gazdák kedvencük egészségéért és egy kóbormacskáktól mentes jövőért. Az ivartalanítás a gondoskodás igazi szintje egy cica számára.