2020. július 10.
Vidék vs város - előnyök és hátrányok

Vidék vs város - előnyök és hátrányok

A vidék vs. város egy örökké megosztó téma. Vannak emberek, akik nem képesek vidéken elképzelni az életüket, másoknak ugyanakkor a városi lét kifejezetten taszító. Természetesen mindkét verziónak megvannak a maga előnyei és hátrányai, de az biztos, hogy a vidéket sokan elhamarkodottan ítélik meg, és számos esetben nagyon negatívan van beállítva a vidéki élet a valósághoz képest.

A leggyakoribb kifogás, hogy vidéken nincsenek lehetőségek, de ez nem feltétlenül igaz. A valóság úgy hangzik, hogy vidéken nincsenek helyben lehetőségek, de azért ma már a legtöbb faluból nem olyan nehéz eljutni egy kisebb-nagyobb városba – legalábbis autóval. A nyilvánvaló nehézségek mellett azonban a vidéki létnek számos előnye van, amiért megéri vállalni ezt a kompromisszumot. Hogy mást ne említsünk, ha vidéken élünk, az az egészségünkre is pozitív hatással lesz - írja cikkében a videkbecsülete.hu.

Nincs zsúfoltság, kevesebb a stressz

A stressz az életünk legnagyobb megkeserítője, és néha úgy tűnik, elkerülhetetlenül beleeszi magát a mindennapjainkba. Legalábbis akkor biztosan, ha a mindennapokat egy nagyvárosban éljük, ahol folyton dugó van, sorban kell valahol állni, örökké másokat kell kerülgetni.

A városokban egyszerűen túl sokan vagyunk egy helyen, ez pedig folyamatos fennakadásokat okoz, ami idegességgel jár. Vidéken ezzel szemben ilyen gond nincs, köszönhetően annak, hogy eleve kisebb a létszám. Ennek következtében csökken a stressz, aminek következtében szintén csökken számos betegség, krónikus panasz kialakulásának esélye (például magas vérnyomás, szívproblémák stb.).

Tisztább levegő

Főleg az őszi-téli hónapokban szokott előkerülni a városokban a szmog probléma. A levegő néha annyira szennyezett, hogy az autók egy részét egyszerűen kitiltják a városból, hogy valamelyest tisztulni tudjon. Ez persze megint csak bosszúságot, stresszt okoz, de ennél nagyobb gond, hogy a városban tartózkodók addig is a szennyezett levegőt szívják be, tele mindenféle káros anyaggal, ami negatív hatással van az egészségre.

Vidéken a szmog gyakorlatilag csak a hírekből ismert fogalom, a levegő lényegesen frissebb, tisztább, mint a városokban.

Több mozgás

A városok egyik előnyeként tartjuk számon, de nem biztos, hogy tényleg pozitívum, hogy minden kéznél van, minden elérhető helyben. Gyakorlatilag 100 métert nem kell sétálni semmiért, és ez meg is látszik az embereken: a városokban sokkal több a túlsúlyos, elhízott ember, ennek pedig szintén az egészség látja kárát. Vidéken a fizikai munka is gyakoribb (akár a saját kertünk művelése), ami szintén segít az elhízás elkerülésében, ezzel együtt több betegség kialakulásának esélye is csökken.

Megosztás

Bort, burgert, békességet

Mozaik

Bort, burgert, békességet

  • 2020.03.19

Házhozszállítással, #borozzotthon kampánnyal és #LaposaLive videókkal reagál a Laposa Birtok a kialakult helyzetre.