2024. április 19.
Tedd magad hűvösre! – Tippek nyári meleg ellen

Tedd magad hűvösre! – Tippek nyári meleg ellen

Egy lesötétített, légkondicionált szobában ugyan át lehet vészelni a kánikulát, de nem érdemes. Cikkünkben ennél sokkal jobb megoldásokkal szolgálunk…

Eljött a várva várt szabadság, itt a lehetőség a feltöltődésre, az élmények gyűjtésére, hogy felvértezzük magunk a munkás hétköznapokra.

 

A szervezet hűtését elősorban jól szellőző, természetes alapanyagú, világos ruházattal, másrészt bőséges folyadékpótlással és lédús gyümölcsök fogyasztásával tudjuk biztosítani. Jobb, ha az innivaló nem jéghideg, mert az csak átmeneti megkönnyebbülést hoz. A sivatagi népek körében közkedvelt forró mentatea például arra sarkallja a szervezetet, hogy kezdje el hűteni magát. (Kevésbé elszántak maradhatnak a szobahőmérsékletű változatnál.)

De lássuk, mi hozhat még lehűlést!

 

Hűsítő hullámok
Melegben kevés jobb hűsítő létezik a természetes tó- vagy tengervíznél. Ha nincs alkalmunk vízpartra utazni, keressünk a közelben egy medencét, amely egyből nyaraló hangulatba hoz. Ha nem szeretnénk tömeget magunk körül, jó megoldást jelentenek az elegánsabb szállodák fürdő részlegei. Ezek között van olyan, például a margitszigeti termálhotel, ahol félnapos belépő is váltható. Vagyis  nem kell teljes árat fizetnünk azért,  hogy az elsőemeleti tetőmedencéből úszkálás közben gyönyörködjünk a sziget látványában.

 

 

Frissítő barlangi levegő
A barlangtúra vagy egy szolidabb barlangi séta sosem eshetne jobban! A Föld mélyén állandó, hűvös hőmérsékletben még akár egy kardigánra is szükség lehet! Budapesten számos barlang, földalatti járat vár felfedezésre: például a Pál-völgyi-barlang, a Szemlő-hegyi barlang, a Sziklakórház vagy a Budai Várbarlang. Kényelmesebbeknek ott vannak a sóbarlangok. A tengeri sóval teleszórt terem hófehér padlózata, a falakon, plafonon kialakított „sócseppkövek” már látványnak is lenyűgözőek. Takaróba bugyolált test hamar ellazul, amint megszólal a kellemes relaxáló tengerzúgás, madárcsicsergés vagy patakcsobogás és beindul a színes fényjáték a falakon. Az ásványi anyagokkal és jótékony mikroorganizmusokkal telített, állandó hőmérsékletű (20-22 °C-os) levegő könnyebbé teszi a légzést, az egészségre előnyös negatív töltéssel bír. Nemcsak az allergiák ellen gyógyír, de az immunrendszert is erősíti. 

 

Mindig pár fokkal hűvösebb
Erdőben, sűrű fák közt barangolva aktívan hűsölhetünk, hiszen itt a hőmérséklet számottevően alacsonyabb, mint a városi betonrengetegben. Bakancsos túrára vagy erdei sétára mindig vigyünk elegendő vizet! Ha nem akarunk messzire menni, egy városi park is megteszi. Vegyük például a Margitszigetet, amelynek hatalmas ősfái és a Duna felől érkező friss szellő kellemes mikroklímát biztosítanak a főváros kellős közepén. A túrát még teljesebbé tehetjük, ha betérünk egy jegeskávéra vagy fagylaltra az itt található szállodák árnyas teraszára vagy klimatizált lobby bárjába. Van olyan szerencsés város, amelynek a belvárosában, a termál hotel szomszédságában egy gyönyörű arborétum található: Sárváron az év minden szakában élmény feltöltődni, a nyári melegben pedig különösen kellemes helyszín.

Megosztás

Hogyan erősítsük immunrendszerünket az őszi időszakban?

Hello Mozaik

Hogyan erősítsük immunrendszerünket az őszi időszakban?

  • 2023.09.21

Az ősz beköszöntével az idénygyümölcsök és -zöldségek széles és színes kínálata egyre szűkül és hajlamossá válhatunk a vitaminokban szegényebb, de nehezebb, zsírosabb ételek fogyasztására. Ezzel párhuzamosan egyre kevesebb napfény ér bennünket, a levegő lehűlése és a fokozott őszi stresszterhelés pedig sajnos magával hozza a náthaszezont.  

 

Íme a 2023-as év őszi trendszínei

Hello Mozaik

Íme a 2023-as év őszi trendszínei

  • 2023.08.29

Útmutatónkban összegyűjtöttük az őszi-téli kuckózós időszak szín trendjeit, amelyek a legnagyobb divatházak kifutóin már megmutatták magukat, és tippeket adunk, hogy ezeket hogyan érdemes kombinálni.