2020. július 10.
Itt az osztálytermekben felépíthető golyóálló fülke

Itt az osztálytermekben felépíthető golyóálló fülke

A Utah állambeli gyártó ajánlja más katasztrófákhoz is.

„Ezeket a fülkéket minden eddig iskolai lövöldözésben használt fegyverre teszteltük” – áll a cég weboldalán. A terméket Shelter-In-Place (kb. Helyben menedék/Beépített óvóhely) néven hirdeti az azonos nevű cég. A fülkében van tartalék áramkör, világítás és több biztonsági kamera is – írja a Motherboard.

A reklámvideó alapján az óvóhely nem csak lövöldözések, hanem földrengések és tornádók esetén is képes 30 másodpercen belül védelmet biztosítani. Ráadásul krízishelyzeten kívül is használható olvasó- vagy korrepetáló-szobaként. A fülke ára persze meglehetősen borsos, 23 000 dollár, ami nem csak Kelet-Közép-Európából tűnik soknak, tekintve, hogy két ilyen építmény összege egy picivel meghaladja az éves amerikai átlagkeresetet.

Mindezek ellenére Oklahomában már 2014 óta szerelnek fel iskolákat a Shelter-In-Place termékeivel, az igazi drámai növekedést a februári, 17 életet követelő floridai iskolai lövöldözést követően produkálták az eladások.

 

Majd a golyóálló hátizsák!

Mindeközben a szövetségi kormánynak a fegyverreform kapcsán tapasztalható „lassúságát” látva több helyen alternatív megoldásokkal igyekeznek megvédeni a tanulókat. Louisianában éppen golyóálló hátizsákok bevezetését fontolgatják, egyes floridai iskolákban már ki is osztottak ilyeneket, míg Delaware államban 2014 óta használnak golyóálló táblákat, melyeket egy esetleges tragédia megelőzése érdekében fedezékként lehetne használni.

Megosztás