2020. július 10.
Duplán örülhetnek az írek nagypénteknek

Duplán örülhetnek az írek nagypénteknek

Nem kell tovább szárazon tölteni az ünnepet.

Majdnem 100 évig ugyanis be volt tiltva náluk a nagypénteki kocsmázás, mivel az állam úgy gondolta, hogy a mélyen katolikus országimázzsal nehezen összeegyeztethetőek a dülöngélő vallásgyakorlók. De ennek egyszer és mindenkorra vége, az ír parlament döntése értelmében szabad a szesz nagypénteken is.

 

Micsoda véletlenek!

Persze nem mintha a jó íreket félteni kellett volna, ugyanis a tiltás csak a kocsmákra vonatkozott. Ennek megfelelően valamiért a törvény megszületésével pont egy időben alakult ki a nagypénteki házibuli lassan évszázados hagyománya is. Persze kocsmazár feloldása az idegenforgalomnak is kedvez, ugyanis sokáig leírhatatlanul szomorú látványt nyújtottak a Dublin utcáin, nagypénteken kóválygó, szomjasan értetlenkedő turisták, ám a tilalom feloldásával most kb. 40 millió eurós extraforgalomra számít a szektor – írja a BBC.

 

Több nagypénteket!

Hozzá kell tenni, hogy nem mindenki osztozik a döntés fölötti felhőtlen örömködésben. Például az egyik független parlamenti képviselő felvettette, hogy „valóban csak olyan turistákra van szükségünk, akik nem képesek kibírni 24 órát anélkül, hogy ne igyanak valamit a kocsmában?” – majd hozzátette – „én úgy gondolom, hogy évente sokkal több nagypéntekre volna szükségünk”. Természetesen itt nem arról van szó, hogy a politikus Jézust többször feltámasztaná, csak kevesebb piást szeretne látni.

 

Nem minden kocsmáros örül

Talán épp azért, hogy elejét vegyék a rosszalló hangoknak, több vendéglő bejelentette, hogy a nagypénteki bevételeiket jótékony célokra kívánják fordítani. Ám olyanok is akadtak, akik fittyet hányva a döntésre, továbbra is zárva tartanak. Így határoztak például a Cork megyei Newmarket kisváros kocsmárosai. Egyikük azzal magyarázta az elsőre furcsának tűnő álláspontot, hogy eddig évi két biztos szabadnapjuk volt, a szenteste és a nagypéntek, melyeket továbbra is szeretnék a családjuk körében eltölteni.

Megosztás