2019. június 26.

Tényleg a cenzúrának köszönhetjük Rigolettót?

A legendák sokszor felülírják a történeti tényeket. Legalábbis jobban belopják magukat a romantikus emberi lélekbe.

Nincs olyan operarajongó vagy a kulturális históriákra fogékony turista, aki Mantovában járva ne látogatna el Rigoletto házához, ne csodálná meg az épület legszebb részét, a virágos loggiát, amelyet Gilda erkélyének tart a hagyomány, és ne merengene a sorsról Rigoletto 1978-ban leleplezett szobra, Aldo Falchi munkája előtt.

 

 

A Verdi-opera szövegkönyve szerint a város szélén, elhagyott helyen állt az udvari bolond háza. Nos, a hely, amelyhez manapság elzarándokolnak a látogatók, egyáltalán nem kietlen környéken található. Nyilván terjeszkedett a város. A Rigoletto bemutatása óta bő százötven év telt el, az opera cselekményéhez képest pedig dupla annyi, és régész vélemények szerint pont ott haladt valaha a város védőfala.

A bérgyilkos Sparafucile otthonaként megjelölt, évtizedekig romos erődöt 2010-ben újították fel, amikor Plácido Domingóval a címszerepben több estén át, mintegy folytatásokba adták elő a Rigolettót az opera eredeti vagy annak mondott mantovai helyszínein.

Akár stimmelhetne is, hogy valaha élt személyek megtörtént esete elevenedik meg a Rigolettóban. Csakhogy az osztrák cenzúra a darab előadásához azért nem járult hozzá, mert a történetben egy koronás fő volt a csábító. Verdi rendőrségi ismeretsége révén elérte, hogy csak a személyt és a helyszínt kellett megváltoztatnia. Alig pár nap állt rendelkezésre a darab átírásához. Véletlenül helyezte a szövegkönyvíró a mantovai herceg udvarába a cselekményt? Vagy hallott valamit rebesgetni egy ottani hasonló esetről?

Ezúttal könnyebb a jövőbe látni, mint a múlt titkait megfejteni: augusztus 3-án és 5-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon Verdi Rigolettóját mutatják be, a címszerepben Giuseppe Altomaréval. Gildát Szemere Zita énekli, a Mantovai herceget Arturo Chacón-Cruz, Sparafucilét pedig Gábor Géza.

Forrás: szabadter.blog.hu

 

Megosztás

Az ŰrDongó őrületről is Spielberg tehet?

Hello Kultúra

Az ŰrDongó őrületről is Spielberg tehet?

Kiszolgáltatott, szeretnivaló lény érkezik a Földre az űrből, összebarátkozik egy kamaszlánnyal, és együtt indulnak új kalandok felé. Aki a homlokára csap, és azt mondja, hogy ez akár az ET sztorija is lehetne, az jól asszociál.

Az ember, aki eljátszotta Freddie Mercuryt

Hello Kultúra

Az ember, aki eljátszotta Freddie Mercuryt

A párszi vallású, indiai családban felnövő, majd szupersztárrá és milliók ikonjává váló fiú megformálására egy törékeny egyiptomi származású srácot választottak, akit azelőtt szinte csak sorozat és karakter szerepekben láthattunk. Mindenkiben megállt az ütő, és nemcsak a Queen rajongók aggódtak az év filmje miatt.