2019. június 26.

A Zalai Táncegyüttes Erdélyben vendégszerepel

A Zalai Táncegyüttes négy erdélyi városban mutatja be május 17. és 19. között a Táncmozaik című műsorát - közölték a szervezők szerdán az MTI-vel.

Csütörtökön Székelykeresztúron lépnek fel, pénteken pedig Segesváron, ahol rendhagyó programmal készülnek a mintegy harminc táncos alkotta Zalai Táncegyüttes fellépésére. Műsorukat a helyi amatőr Kikerics Néptáncegyüttes vezeti fel. A produkcióban mintegy százan vesznek részt: a legkisebbek felcsíki, a középsők dunántúli, a nagyok pedig szászcsávási táncot járnak - ismertette Vass Attila, a Hagyományok Háza Hálózat-Erdély munkatársa. 

A zalai táncosok pénteken Marosvásárhelyen mutatják be műsorukat, a turné utolsó állomása szombaton, Sepsiszentgyörgyön lesz. 

A Zalai Táncegyüttes kifejezetten az erdélyi körútra állította össze műsorát. Többnyire olyan magyarországi táncokat választottak, amelyeket viszonylag ritkábban láthatnak Erdélyben - mondta el Varga János, a Zalai Táncegyüttes művészeti vetője. Kitért arra is, hogy a Táncmozaik elnevezés a tájegységek közti távolságot jelenti, de egyben jelzi az egyes táncok stílusa, színpadi hangvétele közti eltérést is. "Ez a tarkaság a műsor végére szép egységgé áll össze" - fogalmazott Varga János. 

A Táncmozaik tizenhárom, tájegységben és stílusban különböző jelenetből áll: a koreográfia számos műsorszámban konkrét történetet, vidám és komoly témákat dolgoz fel. Fellépéseiket az erdélyi városokban táncházzal zárják. 

A Zalai Táncegyüttest több évtizedes kapcsolat köti Erdélyhez. Az együttes számos alkalommal járt Erdélyben, a Kikerics Néptáncegyüttessel több, mint egy évtizedes kapcsolatot ápolnak. Rendszeresen fellépnek a vajdaszentiványi és nyárádselyei táborokban. 

A Hagyományok Háza Hálózat-Erdély szervezésében és támogatásával megvalósuló májusi turné lesz az első, amikor nagyobb erdélyi városokban vendégszerepelnek. 

A Zalai Táncegyüttes 1957-ben alakult, és azóta Magyarország egyik legsikeresebb amatőr együttesévé vált. Számos külföldi meghívást kaptak, az elmúlt hat évtizedben Európa szinte minden országában felléptek.

Megosztás

Az ŰrDongó őrületről is Spielberg tehet?

Hello Kultúra

Az ŰrDongó őrületről is Spielberg tehet?

Kiszolgáltatott, szeretnivaló lény érkezik a Földre az űrből, összebarátkozik egy kamaszlánnyal, és együtt indulnak új kalandok felé. Aki a homlokára csap, és azt mondja, hogy ez akár az ET sztorija is lehetne, az jól asszociál.

Az ember, aki eljátszotta Freddie Mercuryt

Hello Kultúra

Az ember, aki eljátszotta Freddie Mercuryt

A párszi vallású, indiai családban felnövő, majd szupersztárrá és milliók ikonjává váló fiú megformálására egy törékeny egyiptomi származású srácot választottak, akit azelőtt szinte csak sorozat és karakter szerepekben láthattunk. Mindenkiben megállt az ütő, és nemcsak a Queen rajongók aggódtak az év filmje miatt.