2020. június 1.

A Zalai Táncegyüttes Erdélyben vendégszerepel

A Zalai Táncegyüttes négy erdélyi városban mutatja be május 17. és 19. között a Táncmozaik című műsorát - közölték a szervezők szerdán az MTI-vel.

Csütörtökön Székelykeresztúron lépnek fel, pénteken pedig Segesváron, ahol rendhagyó programmal készülnek a mintegy harminc táncos alkotta Zalai Táncegyüttes fellépésére. Műsorukat a helyi amatőr Kikerics Néptáncegyüttes vezeti fel. A produkcióban mintegy százan vesznek részt: a legkisebbek felcsíki, a középsők dunántúli, a nagyok pedig szászcsávási táncot járnak - ismertette Vass Attila, a Hagyományok Háza Hálózat-Erdély munkatársa. 

A zalai táncosok pénteken Marosvásárhelyen mutatják be műsorukat, a turné utolsó állomása szombaton, Sepsiszentgyörgyön lesz. 

A Zalai Táncegyüttes kifejezetten az erdélyi körútra állította össze műsorát. Többnyire olyan magyarországi táncokat választottak, amelyeket viszonylag ritkábban láthatnak Erdélyben - mondta el Varga János, a Zalai Táncegyüttes művészeti vetője. Kitért arra is, hogy a Táncmozaik elnevezés a tájegységek közti távolságot jelenti, de egyben jelzi az egyes táncok stílusa, színpadi hangvétele közti eltérést is. "Ez a tarkaság a műsor végére szép egységgé áll össze" - fogalmazott Varga János. 

A Táncmozaik tizenhárom, tájegységben és stílusban különböző jelenetből áll: a koreográfia számos műsorszámban konkrét történetet, vidám és komoly témákat dolgoz fel. Fellépéseiket az erdélyi városokban táncházzal zárják. 

A Zalai Táncegyüttest több évtizedes kapcsolat köti Erdélyhez. Az együttes számos alkalommal járt Erdélyben, a Kikerics Néptáncegyüttessel több, mint egy évtizedes kapcsolatot ápolnak. Rendszeresen fellépnek a vajdaszentiványi és nyárádselyei táborokban. 

A Hagyományok Háza Hálózat-Erdély szervezésében és támogatásával megvalósuló májusi turné lesz az első, amikor nagyobb erdélyi városokban vendégszerepelnek. 

A Zalai Táncegyüttes 1957-ben alakult, és azóta Magyarország egyik legsikeresebb amatőr együttesévé vált. Számos külföldi meghívást kaptak, az elmúlt hat évtizedben Európa szinte minden országában felléptek.

Megosztás

A Level 42 is jön a Paloznaki Jazzpiknikre

Hello Kultúra

A Level 42 is jön a Paloznaki Jazzpiknikre

  • 2020.01.17

Idén nyáron ismét egy legendás popbandát, a Level 42 zenekarát repítik a Balaton-felvidékre a Paloznaki Jazzpiknik szervezői. Vagyis a dűlőn a piknikezők újra a nyolcvanas évek legnagyobbjai közül kapnak egyet a boruk mellé.