2024. május 6.
Ma megnézték a sajtósok, hogy áll a letenyei őrs

Ma megnézték a sajtósok, hogy áll a letenyei őrs

A mai napon lehetőségük volt a sajtó munkatársainak betekintést nyerni az épülő letenyei katasztrófavédelmi őrs munkálataiba, melynek rendszerbe állásával tovább csökken a tűzoltók tűzesetekhez vagy műszaki mentésekhez vonulásának ideje.

 

A mentő tűzvédelem Magyarországon kialakított rendszerében a tűzoltóságok területvédelmet látnak el, azaz egy-egy hivatásos tűzoltóság több település védelmét biztosítja. Az események felszámolásának hatékonyságát, illetve a műszaki mentéseknél az életmentés eredményességét jelentősen befolyásolja, hogy a jelzéstől számítva mennyi idő alatt érkeznek ki a káreset helyszínére és kezdik el a beavatkozást a riasztott tűzoltó erők. Jelenleg még vannak olyan települések az országban, ahol ez 25 percnél hosszabb időt jelent, ezek a helyek úgynevezett „fehér foltnak” számítanak. E fehér foltok felszámolása érdekében került beindításra az ún. „őrsprogram”.

Az őrsprogram lényege, hogy nem önálló parancsnokságként, hanem egy meglévő hivatásos tűzoltóság részeként egy gépjárműfecskendőt fél raj (4 fő) kíséretében a fehér foltokhoz közelebb eső településre helyezünk ki. Az őrs a hivatásos tűzoltó-parancsnokság alárendeltségében, de önálló működési területen látja el feladatait, növelve a mentő tűzvédelmi feladatok ellátásának hatékonyságát.

A sajtóbejárás elején Egri Gyula tűzoltó ezredes, megyei igazgató ismertette, hogy a letenyei katasztrófavédelmi őrs felállításával 29 zalai település esetén rövidül le jelentősen a tűzoltók vonulási ideje, az érintett településeken átlagosan az eddigi időtartamnak a felére és több, mint 18 ezer emberhez ér el előbb majd a tűzoltói segítség.

Farkas Szilárd Letenye város polgármestere köszönetét fejezte ki a katasztrófavédelemnek és a magyar államnak, hogy megvalósulhatott ez a helyi emberek által is rég várt beruházás és kiemelte, hogy biztos abban, hogy az egyik legnagyobb becsben tartott épület lesz a tűzoltóőrs a településen.

Az Európai Uniós projekt során a Letenyei önkormányzattól kapott 1664 négyzetméteres területen 134 millió forintból épül föl a két beállásos 320 négyzetméteres könnyűszerkezetes tűzoltó őrs. Ezeket a könnyű szerkezetű őrsöket minimum ötven évre tervezték és nagy előnye, hogy az elkészülte után szinte gondozásmentes épületként fog funkcionálni. A hivatásos kollégák gépjárműfecskendője mellé a több éve kiemelkedő színvonalon működő helyi önkéntes tűzoltók gépjárműfecskendőjük is méltó elhegyezési körülményeknek örvendhet, és nagyobb beavatkozások esetén hivatásos kollégáik munkáját segítik, ahogy tették ezt az elmúlt évek során is.

(forrás: http://zala.katasztrofavedelem.hu/hirek/4402-sajtobejaras-az-epulo-letenyei-katasztrofavedelmi-orson)

Megosztás

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

Hello Közélet

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

  • 2024.03.7

A színésznő épp a NAV Dózsa György úti ügyfélszolgálatán várakozott egyik filmbeli karaktere, Timi szerepében, amikor megtörtént a baj, a szintén ott tartózkodó, és az orra előtt összeeső dr. Bárány Olga (Pokorny Lia) ügyvédnőt kellett újraélesztenie. Mindez most szerencsére csak az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (OMSZA) kisfilmjének forgatásán történt, de vajon éles helyzetben is odamenne-e valaki egy eszméletlen nőhöz? A felmérések szerint ugyanis ilyenkor a nők kisebb eséllyel kapnak segítséget. Legújabb, a Nemzetközi Nőnapra időzített edukációs kisfilmjével ezen szeretne változtatni a Mentőalapítvány.