Az időjárás miatt csúsztak a tavaszi munkálatok | Hello
2024. május 19.
Az időjárás miatt csúsztak a tavaszi munkálatok

Az időjárás miatt csúsztak a tavaszi munkálatok

Nagy késéssel indul idén a mezőgazdasági munka Zala megyében is. A NAK megyei elnöke szerint valamennyi szántóföldi munkát hátráltatta a márciusi időjárás. A jelentős mennyiségű csapadék hatására nem lehetett gépekkel rámenni a földekre.

 

Nem sikerült maradéktalanul befejezni a tavaszi fejtrágyázásokat, elmaradtak a termelők az őszi vetések permetezésével, továbbá a gyomirtással is. A mezőgazdasági termelés csúszása jól érzékelhető a tavaszi vetések helyzetében. Mint Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Zala megyei elnöke elmondta, munkatársaik múlt heti felmérésekor a megyében összesen csupán 450 hektáron sikerült elvetni az őszi árpát, és csak 50 hektáron került a földbe tavaszi búza vetőmagja. Az elmaradás érzékeltetésére idézzük fel a tavaszi vetés tavalyi adatait. 2017-ben a megyében 2800 hektáron termeltek tavaszi árpát, 2000 hektáron tavaszi búzát, mintegy 1000 hektáron zabot. Tavaly március utolsó hetében ezeknek a takarmánygabonáknak már több mint 70 százalékát elvetették.

– A felázott talajra nem lehetett ráhajtani, ezért idén nem tudtam elvetni a tavaszi búzát. Most már nem próbálkozom vele, szerintem nem is szabad, már kockázatos lenne. Egyébként eddig minden évben tavaszi búzát termeltem, de tavaly inkább őszi búzát vetettem. Lehet, hogy egy megérzés volt, mindenesetre ez volt a szerencsém. Most csak kisebb mennyiségű, 5 hektárnyi tavaszi búzát terveztem, helyette majd megnövelem a napraforgó vetésterületét – mondta Szummer László szentpéterúri családi gazdálkodó.

Elmondta továbbá, hogy a növényvédelmi munkában is késés van, most nagyon sürgős az őszi káposztarepce permetezése.

– Szárba indult a repce, és még egyszer sem tudtuk lepermetezni. Már a gombabetegségek és a rovarkártevők ellen is védekezni kellett volna, továbbá szüksége lett volna a repcének még egy levéltrágyázásra is – tette hozzá.

A keszthelyi integrátor vállalkozás, az Agrokem Kft. vezetője, Simonfalvi Elemér is alátámasztotta a jelentős mezőgazdasági lemaradást.

– Azok közül, akik tavaszi búza, árpa vagy zab termelését tervezték idén, nagyon kevesen tudtak vetni. Valószínűleg emiatt átrajzolódik bizonyos mértékben a vetésszerkezet. Azt már látni, hogy a gazdálkodók egy része már zsákban hagyja ezeket a vetőmagokat, hiszen itt van április eleje, és még mindig nem lehet a határban talajmunkákat végezni. A tél folyamán sok csapadék volt, telítődött a talaj alsó és felső rétege is vízzel. Azt követően a hólé is újra telítette a talajokat – mondta a szakember.

Hozzátette, az említett kora tavasziak vetése ilyenkor már kockázatos. Túl kevés a hátralevő tenyészidő, és ha a tavasz további része szárazabb lesz, az már magában hordozza a gyenge termés, a veszteség veszélyét. 

– A növényvédelemben is hatalmas a lemaradás. Az őszi vetések szépek, de nagyon jól átteleltek rajtuk a kórokozók. Körülbelül egy hét múlva virágzik a repce, már ellepték a kártevők, és még nem kapta meg a szükséges növényvédelmet. Ami kórokozó elképzelhető a gabonákban, az mind jelen van. Már a néhány évvel ezelőtt hatalmas járványt okozó sárga rozsda fertőzéssel is találkoztunk az őszi búzákban – jelezte a szakember a kedvezőtlen időjárás okozta gondokat.

Király László, a jelentős mennyiségű takarmányt előállító zalaszentgróti Zalacereália Kft. ügyvezetője érdeklődésünkre a tavaszi munkák, azokon belül a vetés késése vagy elmaradása kapcsán elmondta, azért nem kell kétségbe esni, mert e kora tavasziak a megye vetésterületének mindig csak kis részét képezték.

– Nagy a késés, de emiatt nem marad majd parlagon szántóföld, és véleményem szerint nem okoz nagy terméskiesést. A megye vetésterületének döntő része kukorica, napraforgó, továbbá őszi kalászosok. Emiatt nem látom olyan nagynak a veszélyt. Akkor lenne nagy baj, ha a kukoricát vagy a napraforgót nem tudnánk elvetni – mondta.

(forrás: https://www.nak.hu/kamara/kamarai-hirek/megyei-hirek/96514-kesve-kezdodtek-a-zalai-vetesi-munkak)

Megosztás

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

Hello Közélet

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

  • 2024.03.7

A színésznő épp a NAV Dózsa György úti ügyfélszolgálatán várakozott egyik filmbeli karaktere, Timi szerepében, amikor megtörtént a baj, a szintén ott tartózkodó, és az orra előtt összeeső dr. Bárány Olga (Pokorny Lia) ügyvédnőt kellett újraélesztenie. Mindez most szerencsére csak az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (OMSZA) kisfilmjének forgatásán történt, de vajon éles helyzetben is odamenne-e valaki egy eszméletlen nőhöz? A felmérések szerint ugyanis ilyenkor a nők kisebb eséllyel kapnak segítséget. Legújabb, a Nemzetközi Nőnapra időzített edukációs kisfilmjével ezen szeretne változtatni a Mentőalapítvány. 

Â