2020. október 28.
13 százalékkal csökkent a munkanélküliek száma

13 százalékkal csökkent a munkanélküliek száma

Áprilisban Zala megyében 13 százalékkal csökkent az álláskeresők száma márciushoz képest - tájékoztatta a kormányhivatal foglalkoztatási főosztálya kedden az MTI-t.

Április végén a megyében 6991 álláskeresőt regisztráltak, közel 1,1 ezerrel kevesebbet, mint márciusban - közölték. A nyilvántartott álláskeresők aránya 5,3 százalék volt április végén Zala megyében, 0,8 százalékponttal alacsonyabb, mint egy hónappal korábban.

A foglalkoztatási főosztály adatai szerint az elmúlt három év áprilisában is hasonló változások történtek a megye munkaerőpiacán. Az álláskeresők számának csökkenése részben a szezonális foglalkoztatás élénkülésének eredménye. Emellett idén áprilisban több új álláshely volt a megyében, mint egy hónappal korábban és a közfoglalkoztatásban résztvevők száma is jelentősen bővült.

A munkaadók áprilisban több mint 900 nem támogatott, új pozíciót jelentettek be, mintegy négyszázzal többet, mint márciusban. A nyilvántartásból 2,2 ezer álláskereső került ki, közülük több mint 1,4 ezren váltak foglalkoztatottá. Közel hatszázan támogatás nélkül jutottak munkához, sokan pedig a közfoglalkoztatási program keretében helyezkedtek el.

A hónap során 1,2 ezer álláskeresőt regisztráltak, közülük mindössze százan szerepelnek első alkalommal a nyilvántartásban.

A pályakezdő álláskeresők száma is jelentősen csökkent: április végén az álláskeresők 6 százaléka, 448 fiatal volt pályakezdő. Az év első 4 hónapjában összesen 160 pályakezdő került újonnan a regisztrációba, hatvannal kevesebb, mint egy évvel korábban.

Megosztás