2024. április 19.
A Google a szeméből megmondja, hogy lesz-e szívrohama

A Google a szeméből megmondja, hogy lesz-e szívrohama

A szem nem csak a lélek, hanem a küszöbön álló szívinfarktus tükre is.

Google által támogatott tanulmány szerzői közel 300 000 beteg íriszdiagnosztikai adatait felhasználva megalkottak egy bonyolult algoritmusokat tömörítő „neurális hálózatot”, mely a páciens szeméről készült képeket vizsgálva kutatja szívbetegségek nyomait. A mesterséges intelligencia képes volt az esetek 70 százalékában pontosan megjósolni, hogy várható-e jelentős kardiális esemény (szívroham, stroke) a betegnél – foglalja össze a kutatás lényegét a Live Science.

Bár a hetven százalékos ráta még jóval alatta marad a különböző biomarkereket vizsgáló, használatban lévő diagnosztikai módszereknek, ám a kutatók úgy gondolják, hogy az algoritmus, némi fejlesztést követően, hamarosan a megelőzés első frontvonalává válhat. De vajon hogyan működik?

 

A szem a kardiovaszkuláris rendszer tükre

Akár egy képzett szakorvos, akár a Google program vizsgálja a szemét, az egészségére utaló kulcsfontosságú információk a véredényeiben találhatók, melyek értékes pillanatképet nyújthatnak kardiovaszkuláris állapotáról, mint például a koleszterinszint. Külön pozitívum, hogy a szemben lévő erek, véredények komolyabb beavatkozás nélkül is vizsgálhatók, nem úgy, mint a test többi részén, ahol az őket borító bőrréteg eltávolításával kellene kezdeni a műveletet. A retina mögött meghúzódó nagyobb erek a pupillán keresztül is láthatók és hagyományosan a glaukóma és a diabéteszhez köthető szembetegség diagnosztizálásában volt komoly szerepük. Manapság azonban egyre többször a magas vérnyomás és az azzal járó egyéb szív és érrendszeri betegségek meghatározásában is segítséget nyújtanak.

A Google által fejlesztett algoritmus percenként készít felvételeket a retináról és ezen képekből a program nagyrészt helyes következtetéseket alkot a páciens életkorára, dohányzási szokásaira, vérnyomására és egyéb kulcsfaktorokra nézve, melyekből megbecsülhető a valószínűsége egy küszöbön álló szívinfarktusnak vagy stroke-nak.

 

Azért a Google sem tud még mindent

A kutatók a program tesztelése során 12 000 páciens retinaképeit használták fel, ezek között volt 100 olyan, melyek gazdái a fotó készítését követő 5 éven belül szívrohamot kaptak. Amikor felváltva mutatták egy egészséges és egy később infarktust kapó ember képeit, az algoritmus az esetek 70 százalékában helyesen azonosította a beteget – írják.

A kutatók szerint a teszt nem csak azt bizonyítja, hogy a szívinfarktus jelei a retinában is megtalálhatóak, hanem azt is, hogy ezek a jelek eddig soha nem látott precizitással mérhetőek is. De természetesen az eszköz széleskörű alkalmazásához még sokkal több tesztre van szükség – húzza alá az írás.

Megosztás