2024. április 23.

Víz világnapja - Helyre kell állítani a vizes élőhelyeket

Mára már nem csupán a víz tisztasága a globális kérdés. Árvizek, aszályok, vízszennyezés károsítják a növényzetet, a talajt, a folyókat és tavakat.

Jelenleg a világon kétmilliárd ember szennyezett vizet fogyaszt napi szinten, éppen ezért a Víz Világnapja alkalmából a takarékos életszemléletre biztatnak mindenkit - mondta el Juhász Árpád geológus az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában. Az emberiség létszáma egyre növekszik, így globálisan emelkedik a vízigény is, de egyelőre nincs meg az arany középút - tette hozzá.

A geológus elmondta, hogy a vízhiány számos következménnyel jár. Példaként Szíriát említette, ahol egy ötezer éves öntözési kultúra biztosította a termőföldek vízhez juttatását. Néhány évtizede azonban Törökország egy hatalmas víztárolót épített az Eufráteszre, így a megszokotthoz képest 40 százalékkal csökken a Szíriába érkező vízmennyiség. A termőföldek használhatatlanokká váltak és elindult egy belső migráció az országban - magyarázta a geológus.

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO becslése szerint a fejlődő országokban valamennyi betegség 80 százaléka és évente csaknem 4 millió idő előtti halál a szennyezett vízre vagy a víz hiányára vezethető vissza – írta az MTI.

A Víz Világnapja minden évben más nézőpontból hívja fel a figyelmet a víz alapvető szerepére.

A 2018-as Víz Világnap nemzetközi szlogenje nem véletlenül lett a „Védd természetesen!”. Bolygónk legégetőbb problémáival a XX. században csak regionális szinteken foglalkoztak a nemzetek, mára azonban már nem csupán a víz tisztasága a globális kérdés. Árvizek, aszályok, vízszennyezés - mind károsítják a növényzetet, talajt, folyókat, tavakat.

Hogyan csökkenthetjük az ezek által okozott károkat? Hogyan szabhatunk gátat a környezetszennyezésnek?

Új erdőket kell telepíteni, vissza kell kapcsolni a folyókat az árterekhez, helyre kell állítani a vizes élőhelyeket, hiszen ezek tartják egyensúlyban a víz körforgását, javítva az emberiség egészségét és életminőségét – olvasható a Víz Világnapjának magyar honlapján.

Megosztás

Kutyabarát nemzet lettünk

Hello Ország

Kutyabarát nemzet lettünk

  • 2024.03.13

A pandémia óta egyre többen tartunk kutyát, a fiatal párok növekvő számban még az első gyermek érkezése előtt vállalnak „fur baby”-t, azaz négylábú családtagot.