2019. március 21.
Lengyelek a Zeneakadémián

Lengyelek a Zeneakadémián

Tegyük szívünkre a kezünket: ha lengyel zeneszerzőket kellene felsorolnunk, aligha jutna eszünkbe más, mint Chopin, esetleg a híres kortársak: Penderecki, Lutoslawski. A Nemzeti Filharmonikusok január 11-i hangversenye ezt a hiányt pótolja.

Lukasz Borowicz (lenti képen), a Lengyel Rádió Szimfonikus Zenekara és a Varsói Opera vezető karmestere mutatja be nekünk a romantika két leghíresebb lengyel zeneszerzőjét. Stanislaw Moniuszko (1819-1872) a „lengyel Erkel”, a nemzeti opera műfajának és a zeneoktatás rendszerének megteremtője. Legismertebb, Halka c. operáját 1848-ban mutatták be, ennek nyitánya hallható majd a koncerten.

 

A másik lengyel zeneszerző, Karol Szymanowski (1882-1937). Mint oly sok kortársa, Wagner és R. Strauss hatása alatt kezdett komponálni, míg rá nem talált saját egyéni útjára. Színes, változatos, népzenei fogantatású dallamokat is bemutató II. szimfóniáját 1911-ben mutatták be.

A lengyel darabok mellé egy Mozart mű is elfért a repertoárban. Magyar-holland páros előadásában halljuk azt a különös kettősversenyt, amelyet Mozart egy francia arisztokrata és annak leánya számára komponált. A holland fuvolaművész Jacques Zoon, valamint a magyar hárfaművész Vigh Andrea különleges játéka is hallható majd a hangversenyen.

 

Ismerjük meg a lengyel zene nagyköveteit!

Ferencsik bérlet 4. , 2019. január 11. Zeneakadémia 19.30

Repertoár:

  • Moniuszko Halka – nyitány
  • Mozart C-dúr fuvola-hárfa verseny K. 299
  • Szymanowski II. szimfónia, op. 19

Közreműködik:

  • Łukasz Borowicz karmester
  • Jacques Zoon fuvola
  • Vigh Andrea hárfa
  • Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Megosztás

Az ŰrDongó őrületről is Spielberg tehet?

Hello Kultúra

Az ŰrDongó őrületről is Spielberg tehet?

Kiszolgáltatott, szeretnivaló lény érkezik a Földre az űrből, összebarátkozik egy kamaszlánnyal, és együtt indulnak új kalandok felé. Aki a homlokára csap, és azt mondja, hogy ez akár az ET sztorija is lehetne, az jól asszociál.