2019. január 16.
Lengyelek a Zeneakadémián

Lengyelek a Zeneakadémián

Tegyük szívünkre a kezünket: ha lengyel zeneszerzőket kellene felsorolnunk, aligha jutna eszünkbe más, mint Chopin, esetleg a híres kortársak: Penderecki, Lutoslawski. A Nemzeti Filharmonikusok január 11-i hangversenye ezt a hiányt pótolja.

Lukasz Borowicz (lenti képen), a Lengyel Rádió Szimfonikus Zenekara és a Varsói Opera vezető karmestere mutatja be nekünk a romantika két leghíresebb lengyel zeneszerzőjét. Stanislaw Moniuszko (1819-1872) a „lengyel Erkel”, a nemzeti opera műfajának és a zeneoktatás rendszerének megteremtője. Legismertebb, Halka c. operáját 1848-ban mutatták be, ennek nyitánya hallható majd a koncerten.

 

A másik lengyel zeneszerző, Karol Szymanowski (1882-1937). Mint oly sok kortársa, Wagner és R. Strauss hatása alatt kezdett komponálni, míg rá nem talált saját egyéni útjára. Színes, változatos, népzenei fogantatású dallamokat is bemutató II. szimfóniáját 1911-ben mutatták be.

A lengyel darabok mellé egy Mozart mű is elfért a repertoárban. Magyar-holland páros előadásában halljuk azt a különös kettősversenyt, amelyet Mozart egy francia arisztokrata és annak leánya számára komponált. A holland fuvolaművész Jacques Zoon, valamint a magyar hárfaművész Vigh Andrea különleges játéka is hallható majd a hangversenyen.

 

Ismerjük meg a lengyel zene nagyköveteit!

Ferencsik bérlet 4. , 2019. január 11. Zeneakadémia 19.30

Repertoár:

  • Moniuszko Halka – nyitány
  • Mozart C-dúr fuvola-hárfa verseny K. 299
  • Szymanowski II. szimfónia, op. 19

Közreműködik:

  • Łukasz Borowicz karmester
  • Jacques Zoon fuvola
  • Vigh Andrea hárfa
  • Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Megosztás

Az ember, aki eljátszotta Freddie Mercuryt

Hello Kultúra

Az ember, aki eljátszotta Freddie Mercuryt

A párszi vallású, indiai családban felnövő, majd szupersztárrá és milliók ikonjává váló fiú megformálására egy törékeny egyiptomi származású srácot választottak, akit azelőtt szinte csak sorozat és karakter szerepekben láthattunk. Mindenkiben megállt az ütő, és nemcsak a Queen rajongók aggódtak az év filmje miatt.