2024. április 19.
Már a földben a kukorica és a napraforgó egy része

Már a földben a kukorica és a napraforgó egy része

A napraforgónak több mint felét, a kukoricának pedig csaknem egyharmadát elvetették Zala megyében - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke.

 

A megyében közel 32 ezer hektáron termelnek kukoricát, eddig 9440 hektáron került földbe a mag. A napraforgót 4880 hektáron vetették el, a növény tervezett vetésterülete 8500 hektár - ismertette Süle Katalin.   

Hozzátette: a vetési szándék szerint 49 470 hektár volt a tavaszi vetésű szántóföldi növények területe. Az elhúzódó téli időjárás miatt azonban a gazdálkodók csak megkésve tudták elkezdeni a tavaszi munkákat. A kora tavaszi kalászosok vetése április első dekádjában fejeződött be, a tervezetthez képest kisebb területen. A tavaszi árpát a tervezett 1920 hektárnál 450 hektárral kisebb területen vetették el, és 70 hektárral kisebb területen, 130 hektáron termelnek zabot.   

A szója 3470 hektárra tervezett területéből 305 hektáron végeztek a munkával. A vetéstervből látszik, hogy a gazdák nem tudják az EFA (ökológiai jelentőségű terület) területet szójából megvalósítani. Így várhatóan több terület marad parlagon a megyében, esetleg szója helyett szálas fehérjenövényt vetnek el - mondta el a NAK megyei elnöke.   

Kitért arra is, hogy a gazdák tájékoztatása szerint az őszi vetések egy része kipusztult: a gyengébb vetésekben a téli fagy, más területeken a tavaszi sok csapadék miatt kialakult belvíz okozott károkat. A 27 590 hektáron elvetett őszi búzából 27 100 hektár, a 16 800 hektáros káposztarepcéből pedig 16 300 hektár maradt meg. Az őszi árpa 200 hektáron, a rozs és a tritikálé pedig 55, illetve 30 hektáron pusztult el.     

A megmaradt vetések 55-60 százaléka jó, 30-35 százaléka közepes, 5-10 százaléka pedig gyenge minőségű.  

Süle Katalin beszélt arról is, hogy a gazdálkodóknak most már a hirtelen felmelegedés okoz problémákat, a tél végi, tavasz eleji sok csapadék ellenére kiadósabb esőre lenne szükség a földeken.

(forrás: https://kanizsaujsag.hu/hir/201804/megkezdodott-a-kukorica-es-a-napraforgovetese-zala-megyeben)

Megosztás

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

Hello Közélet

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

  • 2024.03.7

A színésznő épp a NAV Dózsa György úti ügyfélszolgálatán várakozott egyik filmbeli karaktere, Timi szerepében, amikor megtörtént a baj, a szintén ott tartózkodó, és az orra előtt összeeső dr. Bárány Olga (Pokorny Lia) ügyvédnőt kellett újraélesztenie. Mindez most szerencsére csak az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (OMSZA) kisfilmjének forgatásán történt, de vajon éles helyzetben is odamenne-e valaki egy eszméletlen nőhöz? A felmérések szerint ugyanis ilyenkor a nők kisebb eséllyel kapnak segítséget. Legújabb, a Nemzetközi Nőnapra időzített edukációs kisfilmjével ezen szeretne változtatni a Mentőalapítvány.