2024. április 24.
A múlt, a jelen és a jövő találkozott Nagykanizsán

A múlt, a jelen és a jövő találkozott Nagykanizsán

2018. április 23-án,„Múlt – jelen – jövő” címmel tartottak bírósági sétát a Nagykanizsai Járásbíróságon, ahol átadták a bíróságtörténeti tárlatot és bemutatták az érdeklődőknek a felújított épületrészeket, a modernizált irattárat, valamint a stilizált burkolatot kapott Nyitott Bírósági udvart. A rangos eseményről dr. Vándor Virágtól, a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivőjétől kértünk részletekbe menő tájékoztatást.

 

– A vendégeket – köztük az Országos Bírósági Hivatal (OBH) részéről dr. Bóka Jánost, a Magyar Igazságügyi Akadémia igazgatóját­– dr. Hajdu Ildikó, a Nagykanizsai Járásbíróság elnöke köszöntötte, majd dr. Sorok Norbert, a Zalaegerszegi Törvényszék elnöke nyitotta meg a rendezvényt. Előszavában az elnök hangsúlyozta: a törvényszék mindig fontosnak tartotta a hagyományápolást, a történelmi értékek megismertetését és megőrzését, melyhez az Országos Bírósági Hivatal is folyamatosan segítséget nyújt, illetve pályázat útján támogatást biztosít.

Közös anyagi ráfordítással több elképzelés is megvalósult már Zala megyében – hívta fel a figyelmet a törvényszék sajtószóvivője. – 2015-ben egy történelmi arcképcsarnokkal egészült ki a törvényszék már meglévő történeti kiállítása, 2016 májusában a Marcali Járásbíróság tárgyalótermében lelőtt, zalai származású dr. Vlasics Antal bírónak állíthatott emléket a kaposvári és a zalai törvényszék, 2017-ben pedig egy bírósági történelmet, múltat bemutató kötetet készült Bírósági históriák címmel. Az OBH támogatása révén a mai naptól– a Zalaegerszeg Törvényszék és a Keszthelyi Járásbíróság után– a dél-zalai város bírósága is történeti kiállítással várja az érdeklődőket.

 

– A dél-zalai városban Nagykanizsai Királyi Járásbíróság néven 1872-ben jött létre bíróság, s egészen 1950-ig törvényszék is működött itt. A mai épület 80 éve áll az igazságszolgáltatás szolgálatában, s állapota révén már nagyszabású felújításra szorult. Az elmúlt évek ennek jegyében teltek, s 2013 és 2017 között az Országos Bírósági Hivatal Wagner Gyula, illetve a Jablonszky Ferenc projektjeinek köszönhetően több mint 177 milliós beruházás zajlott a Nagykanizsai Járásbíróságon.

Ebben többek között a rossz állapotban lévő, vizesedő alagsori irattár megújítása, a görgős polcrendszer kialakítása, a homlokzat, a vizesblokkok felújítása mellett a munkakörnyezet javítása, illetve a dolgozók számára készített rekreációs helyiségek kialakítása is szerepelt – sorolta dr. Vándor Virág. – A megnyitót követően sétára invitálták a jelenlévőket. A bíróságtörténeti tárlat révén a múlt egy szeletével dr. Horváth Zsolt, a Lenti Járásbíróság elnöke, a törvényszéki „Bíróságtörténeti munkacsoport” tagja, mint a kiállítás anyagának rendezője ismertette meg az érdeklődőket. Majd dr.

Patus Sándor, a Nagykanizsai Járásbíróság elnökhelyettese vette át a „stafétát” és mutatta be a megújult épületrészeket,valamint a bejárás közben fotók segítségével a felújítás előtti állapotokat is illusztrálta. Külön kiemelendő az az irattári oltóberendezés, amely országos viszonylatban is egyedülálló, 21. századi technikát alkalmazva víz és károsanyag-kibocsátás nélkül olt egy esetleges tűzesetkor, így megvédve az iratokat.

A rendezvény a stilizált mérleget ábrázoló burkolatot kapott belső udvaron zárult, ahol a jövőben a tervek szerint Nyitott Bírósági programokkal is várják majd az érdeklődőket.

(forrás: https://kanizsaujsag.hu/hir/201804/seta-multbol-a-jovobe-bemutattak-a-megujult-nagykanizsai-jarasbirosagot)

 

 

 

Megosztás

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

Hello Közélet

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

  • 2024.03.7

A színésznő épp a NAV Dózsa György úti ügyfélszolgálatán várakozott egyik filmbeli karaktere, Timi szerepében, amikor megtörtént a baj, a szintén ott tartózkodó, és az orra előtt összeeső dr. Bárány Olga (Pokorny Lia) ügyvédnőt kellett újraélesztenie. Mindez most szerencsére csak az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (OMSZA) kisfilmjének forgatásán történt, de vajon éles helyzetben is odamenne-e valaki egy eszméletlen nőhöz? A felmérések szerint ugyanis ilyenkor a nők kisebb eséllyel kapnak segítséget. Legújabb, a Nemzetközi Nőnapra időzített edukációs kisfilmjével ezen szeretne változtatni a Mentőalapítvány.